''Serebral Palsi'nin Farkındayız Yeşil Giyiyoruz'' Etkinliği Gerçekleştirildi

Serebral palsi (SP) beynin bir grup nörolojik bozukluklarını içeren geniş bir terimdir.  SP  doğum öncesi, doğum esnasında ve sonrasında beyin dokusunun oksijensiz kalması sonucu oluşur. Yaklaşık her 1000 canlı doğumun 2 – 3’ünde meydana gelir. Prematürite doğum, çok düşük doğum ağırlığı, virüsler, enfeksiyon, beyin kanaması, travma, zor doğumlar SP için risk faktörü olabilmektedir. Kas tutulumu tüm vucudu etkileyebileceği gibi birkaç bölgeyi de etkileyebilir. Görme, duyma ve konuşma bozuklukları, epilepsi, öğrenme güçlüğü ve davranış bozuklukları, mental retardasyon, solunum bozuklukları, mesane ve bağırsak bozuklukları, skolyoz gibi eşlik eden semptomları olabilmektedir. SP’li bebekler, dönme, oturma, emekleme veya yürüme gibi gelişimsel dönemleri geç takip eder. Fizyoterapi ve rehabilitasyon müdahalesi deformiteleri engellemek veya en aza indirmeye, bireyin evde ve topluluk içinde kapasitesini artırmaya odaklanmıştır.

6-7 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü Etkinlikleri kapsamında Bartın Üniversitesi, Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Fizyoterapi Programı hocaları Öğr. Gör. Şeyma Nur Önal ve Öğr. Gör. Betül Ünsal ile programın öğrencileri  ''Yeşil giyiyoruz. Farkındayız'' diyerek ülkemizde pek çok noktada gerçekleştirilen etkinliğe destek verdi. Farkındalık etkinliğine destek veren öğrencilerimize teşekkür ediyoruz.